Wyśmienity likier kokosowy!Własnej roboty!!! |
Autor |
Wiadomość |
misia-misia
Working Mom :)
Wiek: 43 Dołączyła: 04 Sty 2006 Posty: 1643 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pon Lip 10, 2006 10:51 pm Wyśmienity likier kokosowy!Własnej roboty!!!
|
|
|
Mam świetny przepis na likier kokosowy lub kokosowo-czekoladowy
Mozecie same/i go zrobić nie placąc dużych pieniędzy.
Nie wiem tylko czy mogę podać publicznie na forum przepis na... alkoholo. w zasadzie bimbru nie pędzę więc...
Mogę przepis podać publicznie lub dla zainteresowanych na priv |
_________________
|
|
|
|
|
Kati
Dołączyła: 23 Lut 2004 Posty: 3262 Skąd: :)
|
Wysłany: Wto Lip 11, 2006 6:26 am
|
|
|
Jej... a czemu nie publicznie ?? Przecież mamy swoje lata, a kto nie chce nie przyżądzi. |
_________________
|
|
|
|
|
Misiamo
Wiek: 47 Dołączyła: 13 Cze 2005 Posty: 241 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto Lip 11, 2006 8:28 am
|
|
|
Kati napisał/a: | Jej... a czemu nie publicznie ?? Przecież mamy swoje lata, a kto nie chce nie przyżądzi. |
Popieram! I proszę o podanie przepisu na likier. Już mi ślinka cieknie... |
|
|
|
|
misia-misia
Working Mom :)
Wiek: 43 Dołączyła: 04 Sty 2006 Posty: 1643 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto Lip 11, 2006 9:04 am
|
|
|
A więc dobrze
Oto przepis na likier kokosowy:
0,5 l spirytusu
200 g wiórków kokosowych (2 paczki po 100g)
0,5 l mleka skondensowanego niesłodzonego (w puszce lub kartonie)
0,5 l mleka skondensowanego słodzonego (w puszce lub kartonie)
Z tych ilości składników wychodzi 1,5 l gotowego likieru.
Wiórki zalać spirytusem i odstawić na 2 tyg (minimum ale wystarcza).Po 2 tygodniach odcedzamy wiórki.Alkohol wyciągnał smak z kokosu. Do alkoholu dodajemy wtedy mleko słodzone i niesłodzone i gotowy likier.
W wersji czekoladowo-kokosowej nalezy poprostu dodać mleko czekoladowe
A co z wiórkami które odcedziło sie z alkoholu? Hmmm dla wiebicieli wiórków i procentów-można je zjeść.Ale warto je dodać np. do jakiegoś ciasta. Np. ciasto na zimno zrobione ze spodów tortowych, zz jakiegoś lekkiego kremu i owoców w środku a np na wierzchu (lub też w środku pomiędzy warstwami) wiórki na spirytusie.Pychota
Koszt 0,7 butelki gotowego likieru to ok. 40 zł
Koszt naszego likieru to ok. 27zł
Nadmienię że u mnie w domu wiórki już się moczą na weselny likier! robimy 4 butelki 0,7 l (czyli podwójna porcja składników). Robimy likier dla paru osób na weselu bo sa to osoby kótre wódki jako takiej nie piją a takiego likiru to by sie chętnie napiły.Polecam |
_________________
|
Ostatnio zmieniony przez misia-misia Wto Lip 11, 2006 9:08 am, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Kati
Dołączyła: 23 Lut 2004 Posty: 3262 Skąd: :)
|
Wysłany: Wto Lip 11, 2006 11:03 am
|
|
|
brzmi smakowicie... a można podac likier z lodem??? |
_________________
|
|
|
|
|
Alma_
Dołączyła: 03 Paź 2005 Posty: 3531 Skąd: z całkiem bliska
|
Wysłany: Wto Lip 11, 2006 11:13 am
|
|
|
Kati, chyba każdy likier można podac z lodem... albo jeszcze lepiej - z lodami |
_________________ chez alma | |
|
|
|
|
misia-misia
Working Mom :)
Wiek: 43 Dołączyła: 04 Sty 2006 Posty: 1643 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto Lip 11, 2006 10:37 pm
|
|
|
Alma_ ten likier którego przepis jest powyżej świetnie pasuje do lodów. Jest wysmienity z lodami smietankowymi, waniliowymi lub truskawkowymi. Spróbuj! |
_________________
|
|
|
|
|
Alma_
Dołączyła: 03 Paź 2005 Posty: 3531 Skąd: z całkiem bliska
|
Wysłany: Wto Lip 11, 2006 11:08 pm
|
|
|
Misiu, stąd mój post - nie wątpię
Bardziej obawiałabym się o skuteczność diety przy takich deserach, ale jesienią, kiedy wreszcie będzie można się trochę zakryć, pewnie spróbuję |
_________________ chez alma | |
|
|
|
|
FifthAvenue
Wiek: 47 Dołączyła: 23 Lut 2006 Posty: 1028 Skąd: Lodz
|
Wysłany: Sro Lip 12, 2006 10:03 am
|
|
|
misiu, a masz moze jeszcze jakis przepis na podobny likier, ale NIE kokosowy ? Ja nie cierpie kokosow, az mnie "rzuca" jak przypadkiem sie na jezyk dostanie a sie tego nie spodziewam. Likiery uwielbiam i chetnie bym sprobowala jakis sama sporzadzic.... czym mozna te kokosy zastapic ? |
_________________ DON'T HATE ME BECAUSE I'M BEAUTIFUL.HATE ME BECAUSE YOUR MAN THINKS I AM !
[/url] |
|
|
|
|
Kati
Dołączyła: 23 Lut 2004 Posty: 3262 Skąd: :)
|
Wysłany: Sro Lip 12, 2006 10:08 am
|
|
|
może bananami |
_________________
|
|
|
|
|
FifthAvenue
Wiek: 47 Dołączyła: 23 Lut 2006 Posty: 1028 Skąd: Lodz
|
Wysłany: Sro Lip 12, 2006 10:10 am
|
|
|
O ! Banany to lubie. Nawet bardzo. A polaczenie bananowo - czekoladowe....... mmmmmmm |
_________________ DON'T HATE ME BECAUSE I'M BEAUTIFUL.HATE ME BECAUSE YOUR MAN THINKS I AM !
[/url] |
|
|
|
|
Alma_
Dołączyła: 03 Paź 2005 Posty: 3531 Skąd: z całkiem bliska
|
Wysłany: Sro Lip 12, 2006 10:15 am
|
|
|
Ja bym spróbowała z kawą |
_________________ chez alma | |
|
|
|
|
adriannaaa
Wiek: 44 Dołączyła: 08 Lut 2006 Posty: 659 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Lip 12, 2006 10:17 am
|
|
|
ale chyba tylko suszone nie wyobrażam sobie jakoś zostawić na 2 tygonie zalanych, nawet spirytusem, bananów.... ale taki kokosowy..pycha:) moze się skusze?? |
_________________
typ kobiety, co spala kotlety;) |
|
|
|
|
Dotka
Wiek: 43 Dołączyła: 12 Mar 2005 Posty: 562 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią Lip 14, 2006 8:08 am
|
|
|
Oj chyba się skuszę i zrobię choć ostatnio leniwiec ze mnie i wolę już kupić gotowe. Nie chciało mi się robic pierogów czy knedli z truskawami ale kupić też nie kupiłam. No jeśli ten likier wychodzi taniej niż w sklepie to chyba skuszę się.
Kawowy likier też może być..... |
_________________
|
|
|
|
|
misia-misia
Working Mom :)
Wiek: 43 Dołączyła: 04 Sty 2006 Posty: 1643 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto Sie 08, 2006 3:12 pm
|
|
|
Otóż już mogę śmiało zachwalić ten likier bo... zrobiłam go i jest wyśmienity!
Pyszny.
Już nie mogę się doczekać aby się go napić...ale czeka na ślub więc...
A teraz z doświadczeń w robieniu likieru!
Nie wychodzi 1,5 l gotowego likieru tylko trochę mniej ok. 1,25 (jakoś tak).
Kokos wsiąknął trochę spirytusu więc mi wyszło mniej butelek niż wyliczyłam. Ale to nic.
Likier pychotka ale wiórki (te odcedzone) ufff szalenie mocne!! Spróbowałam kilka wiórków i... podziękowałam.
Ale do tortu czy ciasta nadawałyby się idealnie!
Ja ich nie wyrzucałam. Zostały w słoiczku. Czekają na jakieś ciasto lub deser lodowy.
Wiórków było tyle że nawet sąsiadka została obdarowana.
Polecam ten likier. |
_________________
|
|
|
|
|
Klaudia22
Dołączyła: 16 Mar 2006 Posty: 139 Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: Wto Sie 08, 2006 4:14 pm
|
|
|
chyba sie skusze i przy najblizszej okazji zrobie ten likierek |
_________________ Ślub tuż tuż... |
|
|
|
|
fiona83
Dołączyła: 19 Kwi 2006 Posty: 2952 Skąd: skądinąd
|
Wysłany: Nie Sie 20, 2006 12:07 pm
|
|
|
No, to teraz mogę się wypowiedzieć
Likierek : R E W E L A C J A
Gęsty, kremowy i delikatny
Pierwsze moje skojarzenie - ajerkoniak kokosowy (tylko nie czuć tak mocno spirytusu )
Niedługo sama ową rozkosz popełnię
A najlepiej się go pije w towarzystwie Mamy misi-misi i świadkowej Kasi |
|
|
|
|
misia-misia
Working Mom :)
Wiek: 43 Dołączyła: 04 Sty 2006 Posty: 1643 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Nie Sie 20, 2006 1:26 pm
|
|
|
Cieszę się fiona że likier ci smakował
a nie mówiłam że jest bardzo dobry
[ Dodano: Czw Sie 31, 2006 6:18 am ]
Spróbowaliśmy do naszego likieru dodać kawy rozpuszczalnej i tym samym stworzyć "likier kokosowo-kawowy"...
M I O D Z I O !
polecam oba likery ! |
_________________
|
|
|
|
|
Magdzik [Usunięty]
|
Wysłany: Wto Lis 30, 2010 9:56 am
|
|
|
misia-misia, brzmi kusząco Muszę kiedyś wypróbować
A macie jeszcze przepisy na inny likier? |
|
|
|
|
Justyss
Wiek: 34 Dołączyła: 15 Wrz 2010 Posty: 70 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto Lis 30, 2010 11:18 am
|
|
|
ja zamiast wódki dodaje do wiórek rum wychodzi jeszcze lepsze |
_________________
|
|
|
|
|
Amira
Dołączyła: 14 Kwi 2009 Posty: 403 Skąd: Łódź/Warszawa
|
Wysłany: Sro Kwi 20, 2011 11:40 am
|
|
|
i ja moge potwierdzic likier przepyszny i baardzo szybko zniknął na pewno bedziemy go robic |
_________________
|
|
|
|
|
Magdzik [Usunięty]
|
Wysłany: Nie Cze 05, 2011 7:59 pm
|
|
|
Ja znalazłam dziś prosty przepis na likier brzoskwiniowy. Zamierzamy go z mamą zrobić Jak zrobimy to dam znać jak wyszedł
Składniki:
- 0,5 kg brzoskwiń
- 0,5l wódki
- 0,5l syropu (cukier i woda proporcja 1:2)
Sposób wykonania:
Obrane brzoskwinie pokroić i przełożyć do butli, po czym zalać je wódką. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 miesiąc. Po tym czasie odcedzić i wymieszać z syropem. Rozlać do butelek i odstawić jeszcze. |
|
|
|
|
niusia
Dołączyła: 05 Paź 2012 Posty: 209 Skąd: okolice Łodzi
|
Wysłany: Sro Sie 28, 2013 11:27 pm
|
|
|
Mogę polecić likier krówkowy
Potrzebujemy 0,7 wódki, puszkę masy krówkowej, pół puszki mleka skondensowanego, łyżeczkę kawy rozpuszczalnej.
Masę krówkową przekładamy do miski, dodajemy kawę (wcześniej rozpuszczoną w minimalnej ilości wrzątku). Miksujemy.
Następnie dodajemy alkohol, mleko i ponownie mieszamy.
Należy pozostawić na kilka dni do "przegryzienia". |
Ostatnio zmieniony przez niusia Sro Sie 28, 2013 11:28 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|