Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

Forum Weselne miasta Łodzi Strona Główna Forum Weselne miasta Łodzi
Forum weselne, wesele i ślub w Łodzi i woj. łódzkim

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  KalendarzKalendarz  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 
Wasze albumy zdjęć ALBUM
Regulamin forum REGULAMIN
Reklama w serwisie REKLAMA

Poprzedni temat «» Następny temat
impreza domowa - co przygotować?
Autor Wiadomość
sails 

Wiek: 42
Dołączyła: 28 Paź 2006
Posty: 16
Skąd: Łódź
  Wysłany: Czw Lis 09, 2006 2:05 pm   impreza domowa - co przygotować?

Mam problem :roll: W sobotę szykują mi się imieniny mojego M. (czytaj: ja je musze przyszykować :lol: ) i nie mam pomysłu co by tu zrobić dla bandy ludzi żeby było fajnie, smacznie niedrogo i do alkoholu. Dodam jeszcze że impreza raczej tańczona - bo w początkującym małżeństwie ni ma jeszcze krzeseł na 15 osób, no i stół troszkę przykrótki :wink: . Poradźcie co wy szykujecie na takie spotkania?
 
 
Myway 


Dołączyła: 25 Wrz 2006
Posty: 38
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Lis 09, 2006 2:10 pm   

koreczki rózniaste, małe kanapeczki (tartinki?!), sałatki rózne, krakersy z różnymi pastami, suszone owoce.....
 
 
Kot 


Wiek: 45
Dołączyła: 27 Kwi 2005
Posty: 1423
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Lis 09, 2006 2:20 pm   

Zdecydowanie małe kanapeczki, np z pastą serową czy rybną, kilka sałatek, i dipy.
_________________
... pamiętasz była jesień....

 
 
madzia8181 


Wiek: 42
Dołączyła: 05 Paź 2006
Posty: 701
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Lis 09, 2006 2:28 pm   

u mnie zawsze sprawdzaja sie kanapeczki. :)
kupuje bagietke i kroje ją ze skosa :) na to co mi przyjdzie do glowy :)
im bardziej kolorowo tym smaczniej wyglada... salata, ogoreczek, pomidorek, papryczka, kawaleczek wedlinki, serka. czasem robie paste jajeczna na kanapeczki ktroa moi znajomi uwielbiaja :)
oprocz kanapek szykuje koreczki na wykalaczkach :)
mozna jakas salateczke kupic albo zrobic samemu wedle upodoban i ilosci czasu :)
no i czipsy ciasteczka paluszki - obowiazkowe :)
_________________
Ostatnio zmieniony przez madzia8181 Czw Lis 09, 2006 2:28 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Myway 


Dołączyła: 25 Wrz 2006
Posty: 38
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Lis 09, 2006 2:30 pm   

U mnie jeszcze jak woda idą wszytskie sery, owoce (te z puszki tez), marynaty, gruszki z zurawiną, pokrojone warzywa do dipów i śledzie oczywiście :) :P
 
 
sails 

Wiek: 42
Dołączyła: 28 Paź 2006
Posty: 16
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Lis 09, 2006 2:32 pm   

dzięki za podpowiedzi ... a gdyby tak cos na ciepło ?? Co sądzicie np o popularnych flakach. Boję się, że panowie popiją i kanapeczki okażą się zbyt wątłym podkładem :mrgreen: Chociaż tak za dużo czasu to ja nie mam na gotowanie flaczków :kwasny:
 
 
madzia8181 


Wiek: 42
Dołączyła: 05 Paź 2006
Posty: 701
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Lis 09, 2006 2:35 pm   

na cieplo? kochanie! uszka - gotowe tylko do podgotowania i barszczyk czerowny :) lub paszteciki :)
szybko smacznie i niedrogo :)
_________________
 
 
 
bajeczka 


Wiek: 44
Dołączyła: 04 Mar 2005
Posty: 940
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Lis 09, 2006 2:39 pm   

Albo zapiekanka. Szybko sie ją robi, starcza na dużo ludzi i możesz przygotować ją wczesniej.

Aha i nie zapomnij o jakimś cieście ;)
_________________


Życzę miłego dnia i pozdrawiam Cię gorąco Gość :)
 
 
 
Kot 


Wiek: 45
Dołączyła: 27 Kwi 2005
Posty: 1423
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Lis 09, 2006 2:41 pm   

Na ciepło to flaczki są bardzo dobrym pomysłem. Albo Chili con carne. :mrgreen:
_________________
... pamiętasz była jesień....

 
 
madzia8181 


Wiek: 42
Dołączyła: 05 Paź 2006
Posty: 701
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Lis 09, 2006 2:44 pm   

flaczki? no tak ale nie kazdy flaczki lubi a barszczyk czerwony z pasztecikiem albo uszkami zjedza wszyscy :)

ja nie lubie flakow dlatego tak bronie barszczyka :hyhy: :wstyd:
_________________
 
 
 
Myway 


Dołączyła: 25 Wrz 2006
Posty: 38
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Lis 09, 2006 2:45 pm   

a moze zupa cebulowa z grzankami, bigos.... w oatateczności na ciepło tez może byc pizza :) :oops:
 
 
madzia8181 


Wiek: 42
Dołączyła: 05 Paź 2006
Posty: 701
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Lis 09, 2006 2:48 pm   

zupy cebulowej nie jadlam. bigos pychotttttttttta ale ja np nie potrafie go ugotowac- mistrzynia jest moja mama i na pewno moglabym na nia liczyc :)
pizza super pomysl :)

tak na szybko mozna tez w sumie przygotowac spagetti :)
_________________
Ostatnio zmieniony przez madzia8181 Czw Lis 09, 2006 2:49 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Kot 


Wiek: 45
Dołączyła: 27 Kwi 2005
Posty: 1423
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Lis 09, 2006 2:49 pm   

Zupa cebulowa podana z grzankami i zółtym serem :buja w oblokach:

_________________
... pamiętasz była jesień....

Ostatnio zmieniony przez Kot Czw Lis 09, 2006 2:52 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Agnieszka19 


Dołączyła: 27 Paź 2006
Posty: 1715
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Lis 09, 2006 3:59 pm   

Proponuje jajka faszerowane pieczarkami:
Gotuje się jajka na twrado ile tam chcesz
na 8 jajek tak z pól kilo pieczrem- może troche mniej.
Pieczrki kroimy drobniutko, najlepiej takim urządzeniemco wkłada sie do środka i kręci.
Muszą byc na prawde drobno pokrojone ale nie żeby paćka się zrobiła.
Następnie podsamarzamy je na patelni- nie dolewamy żadnej wody( muszą byc suche)
Po podsmarzeniu muszą ostygnąć...
Jajka przekrajamy na pół i wydłóbujemy zółtka na osobny tależyk.
Dodajemy do tego ostudzone pieczrki i rozgniatamy wszystko razem widelcem.
Ugniatamy dopuki nie utworzą jednej masy i dopóki nie bedzie widać kwałków żółtka. Wszystko musi wyglądać jak całosć.
Następnie doprawiamy solą i pieprzem.
Za pomocą łyżeczki nakładmy do jajek w miejsce żółtek ale tworząc na jajku górkę.
Możemy ozdobć majonezem, ketchupem, i pietruszką, lub koperkiem.
Na prawdę pyszne. Ja nie lupie grzybów, ale to mi bardzo samkuje. W zeszłym roku zrobliliśmy to na sywestra i wszystkim samakowało. :lol:
_________________


Nasz dzień 26.04.2008
 
 
 
Lucky 

Wiek: 42
Dołączyła: 07 Lis 2005
Posty: 748
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Lis 09, 2006 11:10 pm   

Popieram Bajeczke, an ciepło u mnie zawsze sie sprawdzaja wszelakie zapiekanki :mrgreen: Makaronowe albo np Lasagna :roll:
Szybko, niedrogo i pysznie :mrgreen:
 
 
sails 

Wiek: 42
Dołączyła: 28 Paź 2006
Posty: 16
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Lis 10, 2006 2:21 pm   

chyba padnie na szwedzki stół - tzn przekąski (za przepis na jajka bardzo dziękuję - spróbuję :P ). Nie mam jak posadzić wszstkich przy stole, żeby mogli spokojnie zjeść, więc takie małe co nie co do rączki będzie chyba najlepszym rozwiązaniem :oops: No może ten barszczyk albo bigos jesli nauczę się go gotowac do wieczora ;)
 
 
dominiqsz 

Wiek: 41
Dołączyła: 21 Sty 2007
Posty: 1224
Skąd: Aleksandrów Ł.
Wysłany: Sob Maj 12, 2007 9:17 am   Przekąski na impreze domową :)

Szukałam szukałam i nie znalazłam, dlatego pytam Was forumowiczki jakie przekąski przygotowujecie na impreze domową, taka ze znajomymi, żeby posiedzieć pogadac wypic piwko, winko :)

Do tej pory robiłam jakies kanapki, tosty, małe zapiekanki ewentualnie sałatke i wiadomo jakies chipsy i inne niezdrowe rzeczy :) A co wy przygotowujecie ?
_________________
 
 
*lmyszka 
Moderator
EL jak elmyszka :P


Wiek: 41
Dołączyła: 26 Lis 2006
Posty: 2328
Skąd: Łódź
Wysłany: Sob Maj 12, 2007 9:32 am   

a my zazwyczaj robiliśmy koreczki, różnego rodzaju sałatki :) no i oczywiście nigdy nie zabrakło fety, oliwek i różnych takich smakowitych pierduł :)
_________________
 
 
 
EJ-ET 
Żona i Mama :))


Wiek: 43
Dołączyła: 01 Lut 2007
Posty: 841
Skąd: Łódź
Wysłany: Sob Maj 12, 2007 1:41 pm   Re: Przekąski na impreze domową :)

dominiqsz napisał/a:
... i wiadomo jakies chipsy i inne niezdrowe rzeczy :) A co wy przygotowujecie ?


Zamiast (lub oprócz) niezdrowych chipsów można kupić (lub zrobić w specjalnych suszarkach) a'la chipsy z owoców - np z jabłek, bananów; są pyszne ;)
 
 
mischelle22 


Wiek: 42
Dołączyła: 27 Gru 2003
Posty: 1211
Skąd: Łódź
Wysłany: Sob Maj 12, 2007 9:30 pm   

Temat już był dominiqsz,dlatego został połączony.
_________________

 
 
 
Maja_Kris 


Wiek: 40
Dołączyła: 05 Mar 2007
Posty: 1020
Skąd: Łódż/Kanzas
Wysłany: Wto Maj 15, 2007 11:58 am   

ja zawsze robie (bo trudno powiedziec ze MY robimy kiedy ja gotuje i przystrajam wszystko) salatke grecka i zalatke porowa, do tego robie pieczone skrzydelka lub paleczki! a jak jest duza biba i duzo chlopa to dogotowuje flaki lub barszcz czerwony i sama robie krokiety lub glupoty zzpiekane bo wtedy jest duzo i tanio...
_________________
najszczęśliwsza żona na świecie :)
 
 
Aniadamowicz 

Wiek: 43
Dołączyła: 19 Cze 2006
Posty: 138
Skąd: lodz
Wysłany: Wto Maj 15, 2007 12:58 pm   

Ja gdy szykuje to obowiązkowo.... wiejski chlebek ze smalcem domowej roboty z ogórasami,
sałatki do wyboru jak wena podpowiada, małe klopsikii ale koreczki.,i tradycyjne koreczki żółty ser , kabanosy papryka, korniszony, ........a na ciepło, gulasz, albo wołownika w piwie ;) albo zapiekanki:)
 
 
 
mrowcia 

Wiek: 36
Dołączyła: 24 Kwi 2008
Posty: 52
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Lip 30, 2008 12:41 pm   :)

jesli robimy imprezke taneczna, i nie mamy miejsca na osobny stol z krzeslami:) zdecydowanie polecam szwedzki stol:)
wtedy oczywiscie genialne sa male kanapeczki
1.salata+ser+wedlinka+pomidorek+ogorek
2. salata+szynka+ majonez
3. twarożek ze szczypiorkiem
4.z pasta z makreli lub pasta jajeczna
5. salata+ jajko+ majonez+szczypior

i to co nam przyjdzie do glowy

A! fajne tez sa kanapeczki na slodko np. malenkie kostki ciemnego razowca, twarozek zrobiony na slodko+ truskawka lub banan :)

oprocz tego polecam rozne salatki np. z gyrosem ( przepisn latwy do znalezienia w necie)

fajne sa rowniez jajka na twardo polane smazona bulka tarta lub jajka z majonezem posypane startym zoltym serem i kropelka ketchupu:)

oczywiscie genialny bedzie tez talez z serami plesniowymi udekorowany owocami
albo talez wedlin (na zielonej salacie ukladamy zwiniete wedlinki albo same a srodku np. z majonezem, chrzanem lub np z paskiem papryki albo zwiniete razem z zoltym serem

No i ja uwielbiam tacosy z roznymi sosami:)

Fajna tez jest mozzarella poszypana suszonymi pomidorami, sledzie w oleju posypane tez suszonymi pomidorami:) i wiele wiele innych ciekawych pomyslow:)

AAAA! NO I ZAPOMNIALAM O KORECZKACH:)
np. ser zolty kroimy w paski wedlinke tez ukladamy na sobie i zwijamy w rulonik na to np. pomidorek koktajlowy i ogoreczek:) albo mala kosteczke sera owijamy paskiem wedliny i na to nabijamy np papryczke, czy marynowana cebulke itp. koreczki polecam wbic w jablko, pomarancza lub banana wyglada bardziej efektownie:)

I polecam zrobic osobny stolik z alkoholami i kieliszkami:D taki mini barek

Stol szwedzki mozna fantastycznie udekorowac jesli ma sie glowe pelna pomyslow:)

A jesli robimy imprezke w polowie przy stole... to wtedy mozna myslec nad cieplymi daniami, polecam takie mieska ktore mozna tez zjesc jak wystygna np. kurczak czy male kebabki (mieso mielone z przyprawami do kebaba formowane w malenkie podluzne kotleciki) do tego np. ryz z kurkuma i groszkiem:) i jakas salatka a przystawki te co przy szwedzkim:)

Ja zdecydowanie preferuje stol szwedzki:)
Pozdrawiam
_________________



Ostatnio zmieniony przez mrowcia Sro Lip 30, 2008 12:46 pm, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Weira 


Wiek: 39
Dołączyła: 07 Lis 2008
Posty: 649
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Lis 10, 2009 2:10 pm   

Na ciepło to moje danie: parówki w cieście podawane z barszczem czerwonym - zawsze robią wrazenie.
Przepis podałam o tutaj: http://www.forum.wesele-l...t=2852&start=50
_________________
 
 
motylica 
Firma
more than a woman.


Wiek: 43
Dołączyła: 16 Mar 2006
Posty: 588
Skąd: łdz
Wysłany: Wto Lis 10, 2009 7:40 pm   

do winka z przyjaciółmi zawsze sprawdza się u nas zestaw typu:

mozzarella z pomidorkiem
winogrono
lekka sałatka typu grecka lub nicejska
deska serów
warzywa pokrojone i podane z dipami
chrupki z tesco typu bake rolls - mini chlebki :)

a na cieplo zwykle przygotowuje lasagne, tagliatelle lub pieczone faszerowane cukinie :)
_________________
 
 
justinaa 


Wiek: 41
Dołączyła: 10 Mar 2008
Posty: 1601
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Lis 12, 2009 7:39 pm   

oj, że też nie widziałam tego wątku wcześniej, bo mocno się zastanawiałam, co zrobić na parapetówką dla 12 osób
zrobiłam ostatecznie dwie sałatki, z kurczakiem i migdałami, a drugą z kus kusem i tuńczykiem, do tego bagietka, oczywiście koreczki a na ciepło skrzydełka z kurczaka w miodzie plus trochę później parówki w cieście francuskim
na poprzedniej imprezie, gdzie było 8 osób, zrobiliśmy pizzę, też zawsze świetnie się sprawdza
a teraz czeka nas kolejne party za tydzień, muszę opracować jakieś nowe menu :)
_________________

www.boatmummy.blogspot.com
www.lodzkiemamy.pl
 
 
paulinkaaMU 


Wiek: 37
Dołączyła: 15 Sie 2009
Posty: 1509
Skąd: Pabianice/Wrocław
Wysłany: Czw Lis 12, 2009 7:48 pm   

u mnie sprawdza się sałatka z gyrosem + pieczywko czosnkowe (wersja "bogatsza";) to pieczywko po hawajsku-z kawałeczkami szynki i ananasa), a wczoraj zaserwowalismy naszym przyjaciołom tortille (kupuje się gotowe placki, a farsz wedle uznania, ja miałam akurat mocno przyprawiony filet z kurczaka-usmażony w kawałkach, do tego pekińska, pokrojone w kostkę pomidory, ogórek zielony, kiszony, kukurydza, cebulka no i oczywiście sos czosnkowy:P)
 
 
 
kochecka 
żona i mama


Dołączyła: 16 Mar 2007
Posty: 1652
Skąd: z daleka
Wysłany: Czw Lis 12, 2009 7:52 pm   

paulinkaaMU napisał/a:
tortille (kupuje się gotowe placki, a farsz wedle uznania, ja miałam akurat mocno przyprawiony filet z kurczaka-usmażony w kawałkach, do tego pekińska, pokrojone w kostkę pomidory, ogórek zielony, kiszony, kukurydza, cebulka no i oczywiście sos czosnkowy:P)


też wczoraj serwowaliśmy (sobie i rodzicom).pycha :D
_________________
 
 
Weira 


Wiek: 39
Dołączyła: 07 Lis 2008
Posty: 649
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Lis 13, 2009 9:01 am   

A ja teraz z innej beczki - na deser u mojej znajomej był sorbet np. malinowy w kieliszkach zalany szampanem, nigdy wczesniej tego specjalu nie znalam i jaki pyszny :D
_________________
 
 
justinaa 


Wiek: 41
Dołączyła: 10 Mar 2008
Posty: 1601
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Lis 13, 2009 2:22 pm   

Weira, brzmi pysznie :)
a z innej beczki wracajac do tortilli :D bo ja mam zawsze taki problem, ze te tortille sie "otwieraja" i najlepiej je zawijac do jedzenia w folie aluminiowa, ale moze macie jakies na to metody? :)
_________________

www.boatmummy.blogspot.com
www.lodzkiemamy.pl
 
 
Malena 
dziennikarzynka:)


Wiek: 39
Dołączyła: 12 Maj 2009
Posty: 4130
Skąd: Lódź
Wysłany: Pon Lis 16, 2009 5:01 pm   

ja robię zawsze sałatkę, kórą wszyscy zachwalają i jest bardzo prosta i sycąca: grillowany kurczak, sałata lodowa, pomidorki koktajlowe żólte i czerwone (połówki, pieknie wygladają), mozzarella w kulkach, bazylia, oliwa, sól, pieprz.

Druga sałatka to brokuły, sos czosnkowy z jogurtu greckiego, feta i prażone płatki migdalów. Szybkie i pyszne:)

Zawsze też obowiązkowo kolorowa kanapki z bagietek i koreczki. na ciepło polecam raclette - mam taki grill elektryczny, który po główną płytą ma 8 małych tacek. można postawić posrodku stołu, a obok w miseczkach kawałki kurczaka, pieczarki szynkę, paprykę, cebulke, żółty ser i co tylko się chce. na górnej płycie kazdy może sobie wrzucać kawąłki kurczaka, a pod nią zrobiś sobie takie mini zapiekanki. Robi się to szybko i nie trzeba cały czaslatać do kuchni. polecam takiego grilla.
 
 
 
truskawka_ja 

Dołączyła: 26 Lut 2008
Posty: 781
Skąd: ...
Wysłany: Pon Lis 16, 2009 5:12 pm   

Malena napisał/a:
na ciepło polecam raclette


W wersji oryginalnej Szwajcarzy jedza raclette z malymi ziemniaczakami ugotowanymi w mundurkach. W wersji z kurczakiem jeszcze nie jadlam. :)
 
 
Malena 
dziennikarzynka:)


Wiek: 39
Dołączyła: 12 Maj 2009
Posty: 4130
Skąd: Lódź
Wysłany: Pon Lis 16, 2009 5:35 pm   

Modyfikacje urozmaicają zycie. Z ziemniaczkami oczywiście też jest pyszne, zapieczone z serem są wspaniałe. Zaletą jest samoobsługa, wszyscy mogą rozmawiać i integrować się nad stołem pełnym skwierczącego jedzenia i każdy nakłada to, na co ma ochotę.
 
 
 
Bella 
misiowa żona

Wiek: 40
Dołączyła: 04 Maj 2008
Posty: 849
Skąd: Łódź
Wysłany: Pon Lis 16, 2009 6:08 pm   

Malena napisał/a:

Druga sałatka to brokuły, sos czosnkowy z jogurtu greckiego, feta i prażone płatki migdalów. Szybkie i pyszne:)

Potwierdzam! na ostatnie imprezie u mnie zrobiła furorę a robi sie ją na prawdę szybko :)

Zawsze robię 2,3 lub 4 sałatki(np. z tuńczyka, jarzynowa, brokułowa, grecka), koreczki i kolorowe kanapeczki plus coś na ciepło, ostatnio był bigos, czasem robię leczo, jakiś gulasz lub zapiekanki, czy co tam mi jeszcze przyjdzie na myśl ;) Oczywiście dodatkowo jakieś przegryzki czyli chipsy, paluszki, ciastka...

Przepis na inną pyszną i szybką sałatkę to: troszkę kapustki pekińskiej, por, kukurydza i szynka oraz żółty ser pokrojone w kostkę. Wszystko przyprawiam Kucharkiem (zamiast soli) i pieprzem oraz troszkę majonezu. Ewentualnie druga wersja "na słodko" zamiast żółtego sera dodać ananasa w cząstkach ;)
_________________
 
 
paulinkaaMU 


Wiek: 37
Dołączyła: 15 Sie 2009
Posty: 1509
Skąd: Pabianice/Wrocław
Wysłany: Pon Lis 16, 2009 6:16 pm   

no to jeszcze mój przepis na nową sałatkę:
malutkie uszka z mięsem(tzw.raviolli), przygotować tak jak napisane jest na opakowaniu i wystudzić
puszka kukurydzy
1 cebula (najlepiej czerwona)
duży ogórek zielony (kroimy w kostkę)
1łyżeczka przyprawy tzatziki
1 sos koperkowo-ziołowy vinegret (też zgodnie z opakowaniem, przeważnie 3 łyżku oleju, 3 łyzki wody)
2-3 łyżki majonezu

i gotowe:)polecam, naprawdę pychotka :smile:
 
 
 
Malena 
dziennikarzynka:)


Wiek: 39
Dołączyła: 12 Maj 2009
Posty: 4130
Skąd: Lódź
Wysłany: Pią Sie 20, 2010 9:51 am   

Jutro robię imprezę na 20 osób, 18 nocuje (czyli potrzeba dużo jedzonka). Budżet mam ograniczony, ale zaplanowałam:

kanapeczki - kolorowe i ładne i dużo (żolty serek, szyneczka, pomidorki, ogórek, pietruszka, łosoś + koperek)
salatka 1 - sałata lodowa, kurczak, mozzarella, pomidorki cherry, bazylia
salatka 2 - sałata lodowa, kurczak grillowany w miodzie, pomarańcze, granat, orzechy włoskie
o północy - czerwony barszczyk + uszka
przekąski - krakersy + śmietankowy serek i oliwki; nachosy i bake rolllsy + dipy (czosnkowy i pomidorowy)
fontanna czekoladowa (do maczania winogrona, banany, wafelki i slodkie pianki).

Czy ludzie mi się najedzą? Podajcie swoje pomysły dla inspiracji:) myślałam też o koreczkach, ale to dużo roboty, a ludzie się nie najadają...

PS: czym mogę posmarować krakersy, oprócz serków śmietankowych typu almette? Znacie jakieś fajne i nieskomplikowane pasty?

Może jszcze przychodzi Wam do glowy co na ciepło mogłabym podac? Dodam, że wynajmujemy mieszkanko i nie mam piekarnika, tylko prodiż...
Ostatnio zmieniony przez Malena Pią Sie 20, 2010 9:56 am, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
 
Elwirka1 


Wiek: 43
Dołączyła: 22 Wrz 2008
Posty: 645
Skąd: Krk
Wysłany: Pią Sie 20, 2010 10:15 am   

Malena napisał/a:
czym mogę posmarować krakersy, oprócz serków śmietankowych typu almette? Znacie jakieś fajne i nieskomplikowane pasty?

ja lubię z serkami typu fromage :)

Może zrób jakąs zapiekankę na ciepło z makaronu i mięsa mielonego plus serek żółty.
To jest dość syte i mało ztym roboty :)
_________________
 
 
agulka1989 


Wiek: 35
Dołączyła: 06 Paź 2009
Posty: 2973
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Sie 20, 2010 10:20 am   

Malena ja dorobiłabym chyba jeszcze jakąś sałatkę (np makaron, tuńczyk, kukurydza, majonez- pycha) i zamiast uszek do czerwonego barszczyku podałabym paszteciki- jest to dużo wygodniejsze- barszczyk podajesz wtedy nawet w szklankach i paszteciki na talerzu żeby każdy mógł się częstować.
_________________
 
 
justinaa 


Wiek: 41
Dołączyła: 10 Mar 2008
Posty: 1601
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Sie 20, 2010 10:54 am   

a poza tym pasztecikiem bardziej się można "najeść" :-)

możesz zrobić pastę jajeczną ewnetualnie do tych krakersów, albo kupić pastellę a zrobić może hmm bigos :) dużo i tani ale chyba się długo robi
_________________

www.boatmummy.blogspot.com
www.lodzkiemamy.pl
 
 
kryszka 
z doskoku ;)


Dołączyła: 09 Paź 2003
Posty: 4836
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Sie 20, 2010 11:15 am   

Malena - u mnie bardzo szybko idą malutkie kotleciki mielone. Na zimno nadziane na patyczki od szaszłyków lub na ciepło leżące luzem cały czas w takim naczyniu z podgrzewaczem od spodu.

Na ciepło możesz zrobić jakiś prosty bigos - kapucha, pieczarki, kiełbasa.

[ Dodano: Pią Sie 20, 2010 12:15 pm ]
justinaa napisał/a:
dużo i tani ale chyba się długo robi

E tam, sam się robi. :razz:
_________________

"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
 
 
agulka1989 


Wiek: 35
Dołączyła: 06 Paź 2009
Posty: 2973
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Sie 20, 2010 11:20 am   

kryszka napisał/a:
u mnie bardzo szybko idą malutkie kotleciki mielone

ojj tak, u nas na imprezach są baaaardzo często. Podobnie jak czasami takie mini-schabowe (ale to odrobinkę droższe-wiadomo). A mielone takie malutkie się super sprawdzają :)
_________________
 
 
Mika 


Wiek: 44
Dołączyła: 19 Mar 2005
Posty: 1034
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Sie 20, 2010 11:42 am   

Malena ja do krakersów polecam pastę z makreli, czyli makrela, ogórki kiszone i jajka ugotowane na twardo pokrojone w drobniutką kosteczkę do tego majonez, wszystko razem wymieszać.
_________________
http://www.biurotassa.pl
 
 
 
niesia2708 
Kociara :)


Wiek: 39
Dołączyła: 10 Cze 2008
Posty: 2700
Skąd: Piotrków/Tomaszów
Wysłany: Pią Sie 20, 2010 1:17 pm   

U nas na ogół robi się leczo :) Jest dość tanie i można się nim najeść...
Obawiam się,że goście do północy będą głodni.... I to co masz pójdzie baaaaardzo szybko...
_________________

 
 
 
Malena 
dziennikarzynka:)


Wiek: 39
Dołączyła: 12 Maj 2009
Posty: 4130
Skąd: Lódź
Wysłany: Pią Sie 20, 2010 5:54 pm   

dzieki dziewczyny, zrobię tak, żeby się najedli:)

Oprocz kanapek zrobię więc male mielone, które tak polecacie - ponadziewam je na patyczki razem z kawałkami melona:) A mięso wołowo-wieprzowe?

do tego resztę którą wypisalam wcześniej i powinno byc ok:) Musze podać uszka do barszczu, bo je podgrzewam w garnku, a paszteciki musiałabym w piekarniku, a mam tylko mały prodiż i to by zajeło za dużo czasu.
 
 
 
kryszka 
z doskoku ;)


Dołączyła: 09 Paź 2003
Posty: 4836
Skąd: Łódź
Wysłany: Sob Sie 21, 2010 12:32 pm   

I jak się udała impreza?
_________________

"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
 
 
Agnape 

Wiek: 41
Dołączyła: 22 Lip 2010
Posty: 16
Skąd: UĆ :-)
Wysłany: Sob Sie 21, 2010 1:23 pm   

Na imprezę polecam taki oto przepis (osobiście wypróbowałam z drobnymi modyfikacjami, ale i tak bardzo apetyczna propozycja :) ) :


Przepis dostałam podczas degustacji w sklepie :)

(w mojej wersji dodałam Apetinę z zielonymi oliwkami, poza serem feta dołożyłam ser goudę w kosteczkach, dodałam przyprawy: paprykę ostrą i słodką, pieprz, czosnek granulowany. Zamiast papryki ostrej skorzystałam z papryki ze słoika :) )


Kolejna propozycja to banany w boczku z grilla, które uwielbiam :) (mogą być zrobione na patelni):



Składniki:
5 bananów
boczek wędzony w plastrach

Sposób przyrządzenia:
Banany obrać, obciąć ciemne końce, pokroić w kawałki o długości około 5 cm. Każdy kawałek zawinąć w plastry boczku, spiąć wykałaczkami. Opiekać na grillu aż boczek się zarumieni.

(przepis ze strony: http://pychotka.pl/przepi...u-z-grilla.html wolałam zamieścić ze zdjęciem bo to zawsze lepiej)

Mam nadzieję, że przepisy się komuś przydadzą :)
_________________
Ostatnio zmieniony przez Agnape Sob Sie 21, 2010 1:49 pm, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
Uinena 

Wiek: 38
Dołączyła: 05 Sie 2010
Posty: 22
Skąd: Łódź
Wysłany: Sob Sie 21, 2010 4:21 pm   

Fondue czekoladowe lub serowe.
Fajny pomysł na te banany :) aż mi ślinka cieknie :) a ja robię podobnie tylko ze śliwkami: śliwki zawijane w boczku zwykłym lub wędzonym pospinane wykałaczkami i usmażone na patelni. Pod koniec można posypać cukrem to będą w takim fajnym karmelu :) pyszota :smile:
Malena, "Druga sałatka to brokuły, sos czosnkowy z jogurtu greckiego, feta i prażone płatki migdalów. Szybkie i pyszne:)" zgadzam się z Tobą - faktycznie szybkie i pyszne :)
_________________
:)
 
 
Malena 
dziennikarzynka:)


Wiek: 39
Dołączyła: 12 Maj 2009
Posty: 4130
Skąd: Lódź
Wysłany: Pon Sie 23, 2010 11:06 am   

Każdy aspekt imprezy był genialny, kulinarny również:) wszystkiego starczyło, jedzonka było do 5 rano:)

Najlepiej sprawdziła się salatka z kurczakiem, mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi i mini kulki mielone (zrobiłam pikantne) nadziewane na patyczek szaszłykowy z kawalkiem melona - sycące, odświeżające, ładne - polecam:) i naturalnie pieczywko czosnkowe:)
Ostatnio zmieniony przez Malena Pon Sie 23, 2010 11:07 am, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
doni_iza 

Wiek: 42
Dołączyła: 29 Paź 2007
Posty: 1974
Skąd: Łódź
Wysłany: Sro Sie 25, 2010 12:06 pm   

Ja na imprezę często robię na ciepło małe roladki z boczku.
Biorę plaster boczku chudego/bekonu, smaruję go musztardą po jednej stronie, kładę kawałeczek żółtego sera i suszoną śliwkę, zwijam w roladkę i spinam wykałaczką. Takie roladki układam na blaszce i podgrzewam w piekarniku, aby się zarumieniły. Podaję na ciepło, wszyscy się nimi zajadają :) .
_________________
 
 
Malena 
dziennikarzynka:)


Wiek: 39
Dołączyła: 12 Maj 2009
Posty: 4130
Skąd: Lódź
Wysłany: Sro Sie 25, 2010 12:28 pm   

doni_iza, brzmi pysznie! chyba wypróbuję następnym razem:)
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
statystyki odwiedzin z innych stron


Publikowanie w całości lub fragmentach treści zawartych na Łódzkim Forum Weselnym bez zgody administratorów forum jest zabronione.
Reklamy
www.foto-sobieraj.com.pl