zwyczaj dla młodych z nowym mieszkankiem |
Autor |
Wiadomość |
just_Kate
|
Wysłany: Nie Wrz 12, 2004 12:20 pm zwyczaj dla młodych z nowym mieszkankiem
|
|
|
Byłam wczoraj na parapetówie u mojej siostry i w pewnym momencie ze zdziwieniem zauważyłam, jak goście sięgneli do portfeli i zaczęli wrzucać drobne monety w kąty pokoju gościnnego. Okazało się, że taki jest zwyczaj.
Poza tym dowiedziałam się, że jeśli młode małżeństwo stara się o potomka, w ich sypialni nad drzwiami powinien wisieć obraz Matki Boskiej Karmiącej. (o tym słyszałam, ale w innej wersji - że wiesza się na weselu nad młodymi - nawet kiedyś to widziałam). |
_________________ Życzę miłego dnia Gość |
|
|
|
|
Kiwax
Wiek: 49 Dołączyła: 02 Mar 2004 Posty: 324 Skąd: Łódź/Zgierz
|
Wysłany: Wto Wrz 14, 2004 12:52 pm
|
|
|
Też się z tym spotkałam. U mojego szwagra. Jakaś ciocia, która była wtedy po raz pierwszy u niego z wizytą rzuciła kilka garści na podłogę. Powiem szczerze, że w jej wykonaniu średnio mi się to podobało |
_________________ Kiwax zamężny
---------------------
|
|
|
|
|
just_Kate
|
Wysłany: Wto Wrz 14, 2004 3:07 pm
|
|
|
Kiwax napisał/a: | Też się z tym spotkałam. U mojego szwagra. Jakaś ciocia, która była wtedy po raz pierwszy u niego z wizytą rzuciła kilka garści na podłogę. Powiem szczerze, że w jej wykonaniu średnio mi się to podobało |
u mojej siostry wyglądało to trochę jak wypędzanie złych duchów, hihi... |
_________________ Życzę miłego dnia Gość |
|
|
|
|
marchefka
Wiek: 47 Dołączyła: 10 Lut 2004 Posty: 152 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Sro Wrz 29, 2004 7:40 pm Re: zwyczaj dla młodych z nowym mieszkankiem
|
|
|
just_Kate napisał/a: | Poza tym dowiedziałam się, że jeśli młode małżeństwo stara się o potomka, w ich sypialni nad drzwiami powinien wisieć obraz Matki Boskiej Karmiącej. (o tym słyszałam, ale w innej wersji - że wiesza się na weselu nad młodymi - nawet kiedyś to widziałam). |
Hm, dziwna sprawa, bo ja nie mialam pojecia, ze sie wiesza Matkę Boska Karmiaca, jak sie samemu chce miec dzidziusia, ale ten obraz tak bardzo mi sie podobal, ze nie bylo mowy o zadnym innym nad naszymi glowami podczas wesela...
Moze to cos znaczy ?
marchefka |
_________________ Pomarańczowa alternatywa a od 1 maja już całkiem mężatka |
|
|
|
|
niem
|
Wysłany: Sro Cze 08, 2011 11:02 am
|
|
|
a ja o takich zwyczajach nie słyszałam, ale ciekawie dowiedzieć się czegoś nowego:) |
|
|
|
|
monika_zyga
|
|
|
|
|
|