obrączka na lewej ręce |
Autor |
Wiadomość |
ZlotaLinia_com
Firma
|
Wysłany: Pon Sie 25, 2014 5:09 pm
|
|
|
Zwyczajowo tak,,nosi się ją na prawej,jednak w praktyce różnie z tym bywa bo jak widzę starsze tradycje idą w niepamięć a co roku zmienia się moda czy to na grawery czy na samo noszenie obrączki.. |
|
|
|
|
nisia1988
|
Wysłany: Nie Mar 22, 2015 3:02 pm
|
|
|
w kraju mojego Lubego rowniez nosi sie na lewej
Zartujemy ze jak bedziemy w Polsce to bedziemy przekladac na prawa
Palce u lewej mam szczuplejsze wiec bede dobierac na lewa |
|
|
|
|
Sycylijka
|
Wysłany: Sro Mar 25, 2015 6:33 pm
|
|
|
My będziemy mieli inaczej założone obrączki. Ja na prawej ręce, ponieważ noszenie na lewej kojarzy mi się z byciem wdową/wdowcem, a Narzeczony uparł się jak osiłek i oburzony wymyślił, że będzie nosił na lewej ręce, bo jest leworęczny i koniec kropka. |
_________________ zajrzyj do mnie:) http://forum.wesele-lodz.pl/viewtopic.php?t=17548
|
|
|
|
|
Lawenda88
|
Wysłany: Sro Cze 17, 2015 8:20 pm
|
|
|
Szczerze nigdy nie spotkałem się, żeby obrączkę nosić na prawej ręce. W całej mojej rodzinie nosi się na lewej. Czego się człowiek dowie! |
|
|
|
|
dorotka0603
|
Wysłany: Sro Cze 17, 2015 8:54 pm
|
|
|
Sycylijka, u mnie w rodzinie też jest tak że na lewej noszą wdowy/wdowcy...
Też będziemy nosić na prawej i ogólnie to pierwsze słyszę, żeby ktoś na lewej nosił, tzn wiem, że w innych krajach tak jest, ale że w PL to nie przypuszczałabym |
|
|
*Dorotka_
Moderator
Wiek: 36 Dołączyła: 02 Cze 2012 Posty: 5060 Skąd: Łódź/Wrocław
|
Wysłany: Sro Cze 17, 2015 9:01 pm
|
|
|
My nosimy na prawych. Nawet przed przysięgą Ksiądz powiedział podajcie sobie prawe dłonie:) na lewej noszę pierścionek. |
|
|
malala
|
Wysłany: Czw Cze 18, 2015 8:59 am
|
|
|
fakt, noszenie na lewej niekoniecznie dobrze się kojarzy, jednak ja uważam, że można nosić nawet i na łańcuszku. Ważne żeby miłość była |
_________________ Lubię śpiewać, lubię tańczyć, lubię zapach pomarańczy |
|
|
|
|
Alice_Liddell
|
Wysłany: Czw Cze 18, 2015 9:20 pm
|
|
|
W Anglii pierścionek zaręczynowy i obrączkę nosi się na lewej ręce. Jak pokazywałam mój pierścionek, to dużo osób kręciło głowami, musiałam tłumaczyć, że w Polsce nosimy zwyczajowo na prawej dłoni. Dużo ,,dżentelmenów" się na tym łapało, bo patrzyło mi tylko na lewą dłoń i dalej w konkury uderzali...
Po ślubie mogę mieć zaręczynowy na lewej, obrączkę na prawej dłoni. A potem zamieniać. Niech mają zagadkę.
Generalnie mój przyszły mąż się jeszcze nad tym nie zastanawiał, ale pewnie zwycięży polska tradycja - po tym łatwo tu poznać Polaków. |
Poślubny - http://forum.wesele-lodz....p=825372#825372 |
|
|
|
|
M-Martusia
|
Wysłany: Nie Cze 21, 2015 7:01 pm
|
|
|
malala, masz racje. Najważniejsze, żeby była miłość, a to na której ręce jest obrączka jest już mniej istotne. |
_________________ Zapraszam do mojego dzienniczka!
|
|
|
|
|
|